25-lecie Lubuskiego Święta Chleba

20 sierpnia 2022 r. w Bogdańcu odbyły się uroczyste obchody 25-lecia Lubuskiego Święta Chleba. Głównym organizatorem święta była Gmina Bogdaniec, ale i swój udział miała także Lubuska Izba Rzemieślnicza. Święto Chleba jest uroczystością, podczas której władze państwowe i samorządowe składają hołd rolnikom oraz wytwórcom chleba.

W obchodach tego święta uczestniczyła także reprezentacja Cechu Rzemieślników i Przedsiębiorców w Gorzowie Wielkopolskim w składzie: Ryszard Migdał – Starszy Cechu, Mariusz Chojnacki – Skarbnik i Jarosław Kopiec - Członek. Cała trójka uczestniczyła w części oficjalnej w togach. Członek Zarządu Cechu - Leszek Wojtkowiak zawsze odgrywał jedną najważniejszych funkcji w organizacji tego święta. Zawsze wypiekał dożynkowy bochen chleba, niósł go do poświęcenia na mszy i przekazywał pani Wójt Krystynie Pławskiej. Tak też było i w tym roku.

 

Rzemieślnicy i przedstawiciele rzemiosła zebrali się na parkingu Piekarni Bogdaniec, której właścicielem jest Leszek i Karina Wojtkowiak oraz Michał Sarol. Zebrani goście zwiedzili piekarnię. Były pytania i odpowiedzi pana Leszka.


Po zakończeniu zwiedzania starszyzna cechowa i izbowa założyła togi i udała się do kościoła na mszę.

Po mszy świętej, wszyscy w barwnym korowodzie udali się na plac przy ul. Leśnej. Oficjalnego otwarcia Jubileuszowego Lubuskiego Święta Chleba dokonała Wójt Gminy Bogdaniec - Krystyna Pławska oraz przewodnicząca Rady Gminy Bogdaniec - Beata Wiśniewska.


Organizatorzy, żeby podkreślić doniosłość tegorocznego święta, postanowili wyróżnić 96 osób oraz podmiotów, od wielu lat współpracujących przy organizacji uroczystości, Medalem Okolicznościowym 25-lecia Lubuskiego Święta Chleba. Wyróżnienie takie otrzymał także cech gorzowski.



Podczas wręczania okolicznościowych medali głos zabrał Prezes Lubuskiej Izby Rzemieślniczej – Wacław Napierała. W imieniu Zarządu Związku Rzemiosła Polskiego przekazał on na ręce Pani Wójt, przyznany Gminie Bogdaniec, złoty Medal im. Jana Kilińskiego.

Tradycyjnie jak co roku, Lubuska Izba Rzemieślnicza przygotowała i przeprowadziła uroczyste mianowanie na czeladnika troje wyróżniających się absolwentów szkół branżowych w zawodach piekarz i cukiernik. Zaszczytu tego dostąpili:

·         Magdalena Dondaj - cukiernik z piekarni/cukierni Aleksandra Sprawki,

·         Katarzyna Czyżewska – cukiernik z Cukierni „Śnieżka” - mistrz szkolący Marcin Frank,

·         Jakub Drozdowski – piekarz z piekarni/cukierni Aleksandra Sprawki.

Po zakończeniu części oficjalnej rozpoczęła się część artystyczna. Były występy dzieci ze szkół oraz zespołów śpiewaczych, a potem profesjonalnych artystów.

Święto Chleba, corocznie gromadzi na placu ogromne rzesze ludzi. Można obejrzeć wieńce dożynkowe, skosztować tradycyjne wypieki piekarskie oraz potrawy serwowane przez Koła Gospodyń. Wymienione atrakcje uzupełniają różne stoiska handlowe i gastronomiczne, a także atrakcyjne place zabaw dla dzieci, czyli dla każdego coś miłego.